Slavus programing blog

My random programing (and other) tips.

Kako Kupovati Andorid Aplikacije Iz Android Marketa U Hrvatskoj

| Comments

Nedavno sam kupio svoju prvu Android aplikaciju i to iz Hrvatske s Android telefonom kupljenim u Hrvatskoj preko Android Marketa. Ovo je bilo izuzetno jednostavno zato ću ukratko opisati kako omogućiti kupnju aplikacija s Android Marketa.

Što je sve potrebno:

  • Rootani Android telefon (uputstvo kako root vaš telefon potražite u bespućima interneta uputstva ima na tone)
  • Market Access tj market-enabler
  • kreditna kartica za plaćanje (plaćanje se vrši preko Google Checkout računa koji će automatski biti kreiran)

Rootanje Andorid telefona neću objašnjavati jer se rootanje razlikuje za svaki uređaj. O prednostima i manama rootnja također možete pročitati na Internetu, ali pošto ovo čitate pretpostaviti ću da ste telefon rootali.

Nakon toga potrebna vam je aplikacija market-enabler, no ja sam koristio rewrite verziju MarketAccess. Skinite i instalirajte marketaccess.apk (morate imati omogućenu instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora Settings->Applications->Unknown sources će vam to omogućiti).

Nakon što ste instalirali MarketAccess, pokrenite ga i dobit će te slijedeći ekran:

Prvo napravite backup odabirom na Backup value koji se backupirati vaš originalni SIM value (da bi ste ga kasnije mogli restorati ako to poželite), a nakon toga odaberite tab Providers i iz njega odaberite nekog mobilnoga operatera iz zemlje u kojoj Android Market omogućava kupnju aplikacija. (Moja preporuka je neki iz SAD ili Njemačke, ali ovo nije bitno).

Nakon što ste odabrali nekog od operatora možete otići u Android Market i kupiti aplikaciju koju ste oduvijek željeli, a niste mogli kupiti već ste ju morali piratizirati.

Android Market određuje da li i koje aplikacije možete kupovati na temelju vašeg operatera, Market-enabler/MarketAccess radi na način da “glumi” neku SIM karticu prema Android Marketu, tako da Android Market misli da imate SIM karticu nekog operatera.

Ekvivalent tome je da ste nabavili SIM karticu iz Njemačke npr. i stavili u svoj telefon, opet biste mogli normalno kupovati aplikacije iz Marketa, tada ne biste morali niti rootati telefon.

Postupak dalje je trivijalan, odaberite aplikaciju koju želite kupiti, Android Market će vas prvi puta tražiti kreditnu karticu, unesite broj kartice i gotovo. Kupili ste aplikaciju.

Dobra stvar u cijeloj priči da kasnije ako telefon odrootate/updateate ili što god već, i nećete imati Market-enabler/MarketAccess instaliran, vaše kupljene aplikacije biti će dostupne za vas da ih skinete s Android Marketa. Ovo je isprobano i radi.

Comments